İş Analitiği YL Programı
Duyuru! İş Analitiği Tezli Yüksek Lisans Başvuruları 10 Haziran-04 Temmuz 2024 Tarihleri Arasında Yapılacaktır.
Başvuru için https://sosyalbilimler.hacettepe.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İŞ ANALİTİĞİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Program:

İş Analitiği Yüksek Lisans Program sayfasına hoş geldiniz.

Hızla gelişen dijital çağda işletmeler, verileri eyleme geçirilebilir iç görülere dönüştürebilen, stratejik karar alma sürecini yönlendirebilen ve değer yaratabilen profesyonelleri giderek daha fazla aramaktadır. İş Analitiği programımız, sizi bu dinamik ortamda başarılı olmanız için gerekli becerilerle donatmak üzere tasarlanmıştır.

Programımız, yöneylem araştırması, çok kriterli karar analizi, istatistiksel analiz, veri yönetimi, algoritma geliştirme, programlama ve işletme bilgisi gibi geniş bir konu yelpazesini kapsamaktadır. Program boyunca ayrıca iş analitiği alanında hayati önem taşıyan eleştirel düşünme, problem çözme ve etkili iletişim becerilerinizi de geliştirmeyi hedefliyoruz. Programı tamamladığınızda, İş Analisti, Yöneylem Araştırması Analisti veya Veri Analisti gibi çeşitli pozisyonlarda görevler üstlenmek ve/veya bu alanda akademik kariyer sürdürmek için gerekli donanımlara sahip olacaksınız.

Programımızın amacı veriye dayalı karar alma yoluyla iş başarısını artırma yeteneğine sahip, her kuruluş için değerli bireyler yetiştirmektir.

İş Analitiği Yüksek Lisans Programımıza katılın ve başarılı ve tatmin edici bir kariyere doğru verimli bir yolculuğa çıkın. Veri ve karar yolculuğunuz burada başlasın.

Disiplin:

İş Analitiği, veriye dayalı kararlar vermek için yöneylem araştırması, istatistiksel analiz, veri yönetimi, algoritma geliştirme, programlama ve iş bilgisini birleştiren çok disiplinli bir alandır. İş Analitiğinin ana bileşenleri genel olarak aşağıdaki kategorilerle özetlenebilir:

Betimsel Analitik (Geçmişte neler oldu):

  • Veri Toplama, Temizleme ve Araştırma: Çeşitli kaynaklardan konuyla ilgili ve doğru bilgilerin toplanması, verilerin analize hazırlanması ve veri kalitesinin sağlanması.
  • Tanımlayıcı Analizler ve Keşif: Geçmişte ne olduğunu açıklamak için tanımlayıcı istatistikler ve etkileşimli görselleştirmeler yoluyla verilerdeki kalıpları, eğilimleri ve ilişkilerin anlanması.

Tahmine Dayalı Analitik (Gelecekte neler olabilir):

  • Tahmine Dayalı Analizler: Geçmiş verilere dayanarak gelecekteki sonuçları tahmin etmek için istatistiksel modellerden ve tahmin yöntemlerinden yararlanılması.
  • Veri Bilimi: Modellerin ve iç görülerin keşfini otomatikleştirmek için modelleme, algoritma geliştirme ve model doğrulamayı içeren ileri tekniklerin uygulanması.

Kuralcı Analitik (Ne yapmalıyız):

  • Kuralcı Zeka: Farklı senaryoları simüle ederek ve modelleme, algoritma geliştirme, model doğrulama yoluyla istenen sonuca ulaşmak için en iyi eylem planını belirleyerek öneriler veya çözümler sunulması.
  • Strateji ve Karar Desteği: İş performansını optimize etmek için analitik bulgularını stratejik planlamaya ve günlük karar alma süreçlerine entegre edilmesi.
  • İletişim ve Yorumlama: Karmaşık bulguları teknik olmayan paydaşlara iletme, içgörüleri anlaşılır ve uygulanabilir bir formatta sunma becerisi.

Bu bileşenlerin her biri, işletmelere rasyonel kararlar vermek, rekabet avantajı kazanmak ve sürekli iyileştirme sağlamak için gerekli öngörüleri sağlamada hayati öneme sahiptir. İş Analitiği Yüksek Lisans Programımızda öğrenciler, uzman akademik danışmanlar tarafından yönetilen zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan bir müfredatla, tercih ettikleri şekilde bu bileşenlerin tamamına veya bir kısmına yoğunlaşma fırsatına sahip olurlar.

Araçlar:

İş analitiğinin üç ana dalında (Tanımlayıcı, Tahmine Dayalı ve Kuralcı) yaygın olarak kullanılan araçlar şunlardır:

  • Veri depolama: Microsoft SQL, Microsoft Excel, Tableau, Power BI
  • Veri Madenciliği ve Raporlama: Microsoft Excel, Tableau, Python, Orange
  • İstatistik ve Tahmin Yazılımı: Python, SPSS, Orange
  • Makine Öğrenimi Kütüphaneleri: Python Kütüphaneleri
  • Optimizasyon Araçları: Gurobi, CPLEX, OR-Tools (Google)
  • Simülasyon Araçları: Microsoft Excel, Python, @Risk

Bu araçlar, kuruluşların iç görüleri ortaya çıkarmalarına, bilinçli kararlar almalarına ve geçmiş ve tahmin edilen verilere dayanarak operasyonlarını optimize etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Araçların seçimi, genellikle spesifik probleme, mevcut verilere ve her bir analiz türü için gereken karmaşıklık düzeyine bağlıdır. Program boyunca kendinizi, yüksek talep gören bu yetkinliklerle donatma, istihdam edilebilirliğinizi artırma ve başarılı bir kariyerin önünü açma şansına sahip olacaksınız. Günümüzün rekabetçi iş piyasasında başarılı olmanızı sağlamak için tasarlanmış özel programımızla kariyer yolculuğunuzun sorumluluğunu üstlenin ve fırsatlara kapı açın.

DERSLER

BAL601 Araştırma Yöntemleri,Yayın Etiği Ve İstatistik
BAL602 Seminer
BAL603 Optimizasyon Yöntemleri
BAL604 Uygulamada Optimizasyon
BAL605 Olasılıksal Karar Teknikleri
BAL606 Karar Analizi
BAL607 Veri Yapıları ve Algoritmalar
BAL608 İşletmeler İçin Veri Modellemesi
BAL609 Makine Öğrenmesine Giriş
BAL610 Benzetimsel Dinamik Programlama
BAL612 Sosyal Ağ Analitiği
BAL614 İş Süreç Analizi ve Tasarımı
BAL616 Tedarik Zinciri Analizi
BAL618 Uygulamalı Ekonometri
BAL620 Finans ve Risk Analitiği
BAL622 Proje Yönetimi ve Liderlik

Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.